Blogg

Blogg

Hvis din bedrift angripes av datakriminelle, tror du det er uflaks?

av Elisabeth Rustand

Datakriminelle

Du er i såfall ikke alene som bedriftsleder å tro det. I følge Mørketallsundersøkelsen 2016 (gjennomført av Næringslivets sikkerhetsråd) har 27% av norske virksomheter opplevd uønskede sikkerhetshendelser det siste året. 74% av norske bedriftsledere tror det er uflaks! Fakta er at de fleste angrep er målrettede. Det vil si at datakriminelle har bestemt seg og gjør grundig arbeid for å kunne ramme akkurat din bedrift. Det er menneskene i organisasjonen og hvordan de opptrer som ofte er grunnen til at bedriften kommer i uføre.

Tør du la være å ikke vite hvordan du kan forebygge?

I en travel hverdag med mange krav kan det kanskje føles greit å snu seg vekk og satse på at det går bra. Realiteten er jo foreløpig at det går bra for de fleste – at det ikke skjer noe. Men sikkerhetstruslene mot norske bedrifter øker dramatisk og metodene blir mer og mer avanserte. Og i motsetning til hva mange tror – så kan det faktisk være noen som ønsker å ramme akkurat din bedrift. Du sitter på mer verdifull informasjon enn du kanskje tenker over.

Lovverket krever kontroll! Og du må ha kunnskap om dette - visste du f.eks. at som bedriftsleder har du i dag plikt til, i følge personopplysningsloven,  å varsle Datatilsynet med en gang personopplysninger kommer på avveie.  Mange er blitt angrepet og kanskje tappet for opplysninger uten å vite det.  Fra mai 2018 trer den nye personvernforordningen også i kraft – med enda strengere regler og muligheter for håndheving.

Tror du det er omfattende å komme opp på et akseptabelt sikkerhetsnivå?

Manglede investering i og prioritering av sikkerhet er den største årsaken til at man blir angrepet. Men, det er ofte ikke mangel på tekniske løsninger som er problemet (med mindre du ikke har sørget for brannmur, backup, antivirusprogram og at nødvendige programvareoppdateringer er tatt hånd om da – men det tror vi nok at du har). Blant dem som har vært angrepet opplyser, i følge Mørketallsundersøkelsen, 60% at det er menneskelig feil, og 47% at det er mangel på sikkerhetsbevissthet hos ansatte som er grunnen. Dette kan bety at hvis du raskt skal komme opp på et akseptabelt sikkerhetsnivå, så fokuser på å øke kunnskap og bevissthet hos de ansatte først. Vi i Teknograd mener at du med relativt enkle midler kan komme opp på et 85% sikkerhetsnivå. Vi kan fortelle deg hvordan, og det trenger slett ikke være dyrt! Klikk her for en gratis konsultasjon. 

Gjør endringer i forkant og ikke vent til noe har skjedd – som leder må du involvere deg.

IT er ikke lenger bare et spørsmål for IT-avdelingen/-sjefen eller driftspartneren din. Som daglig leder må du engasjere deg på flere områder. Konsekvensene av å bli angrepet kan være store, både økonomisk, juridisk og omdømmemessig. Hvorfor ikke sikre seg i forkant?  Da vet du i hvert fall at du har gjort så godt du har kunnet og ikke valgt å se vekk.

Nesten halvparten av de som er blitt angrepet eller lurt oppgir at de gjør endringer i policy eller rutiner som en følge av dette. :

  • Ledelsen har begynt å involvere seg i IT-sikkerhetsspørsmål (56%)
  • Styret involveres (29%)

Les også vår artikkel om å "øke verdien av IT-løsningene ved å involvere de ansatte"

Teknologi er over alt, Internett banker på vår dør hele tiden og det er menneskene og måten de håndterer teknologi og trusler på som er den største kilden til at noe går galt. Dette vet hackerne og de som hele tiden jobber for å finne hull til å lure oss, tappe bedriften for data, lage falske e-poster mm om - derfor angriper de bedriftens svakeste ledd. Som leder er det du som har ansvaret for disse.

Vi har laget våre egne ”vær-varsom-råd”. Klikk her og du kan laste dem ned gratis. Disse kan du bruke i diskusjon med de ansatte. Kontakt oss gjerne også så vi kan bistå deg med flere ting du kan gjøre med relativt enkle midler. Vi i Teknograd ønsker å jobbe for en sikrere IT-hverdag for din bedrift.

Vær varsom-råd

 

En blogg fra Teknograd

Teknograd AS er et IT selskap som hver dag jobber for å sikre kundene de riktige IT-løsningene. Vi er lidenskapelig opptatt av at det skal fungere og at det er sikkert. Overlat ansvaret for IT løsningene til oss – så kan du bruke tiden på det du er god på.  Vi har stor tro på at høy kompetanse, god service og gjensidig tillit skaper det beste grunnlaget for et godt samarbeid. 

Få e-post om nye innlegg